Vaarinformatie

Wat komt er kijken bij het varen van een boot

Om bij ons een boot te kunnen huren, hoeft u geen vaarbewijs te hebben. Een beetje vaarervaring is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk.
U wordt wel geacht om een aantal regels op het vaarwater in acht te nemen, maar met een beetje logisch nadenken verschillen de basisregels niet eens zo gek veel met die van de weg.

Een aantal basisegels zijn:

  • Hoofdvaarwater heeft voorrang op niet-hoofdvaarwater
  • Beroepsvaart heeft altijd voorrang! (klein wijkt voor groot)
  • Rechts heeft voorrang op links
  • Op de vaarweg dient u aan de rechterzijde te varen (net als op de weg)
  • Matig de snelheid bij afgemeerde boten i.v.m. golfslag
  • Gooi geen rommel/afval in het water

Het bedienen van de motor en het besturen van de boot

Met een korte uitleg bent u zo wegwijs op de boot en met de motor. Sturen is als in een auto: stuurt u naar links (bakboord), dan volgt de boot deze stuurbeweging. Stuur wel bij het uitkomen van de bocht mee terug, want het stuur komt niet na de bocht automatisch weer terug in de rechtuit stand.

Het in de vooruit/achteruit zetten gebeurt met een schakelhendel. In de middenstand staat deze in de neutraal. Geeft u deze hendel een duw naar voren, dan schakelt de motor in de vooruit. Duwt u de hendel verder naar voren dan zal het motortoerental toenemen en de boot versnellen. Voor achteruit doet u het tegenovergestelde.

Let op: Een boot heeft geen rem! U dient tijdig -bij bijvoorbeeld het aanmeren- de motor in de neutraal te zetten en heel rustig aan te komen. Met klein tikje vooruit en/of achteruit manoeuvreert u de boot naar de gewenste aanlegplek.

Mocht u nog vragen hebben, dan beantwoorden wij die graag voor u!