Veelgestelde vragen

Wilt u goed voorbereid varen op een van onze sloepen? Bekijk dan hieronder onze veelgestelde vragen! Staat u vraag en antwoord er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Algemene vragen

Jazeker! Wij zijn van april tot en met oktober geopend van maandag tot en met zondag van 9:30 tot 21:30 uur. We beschikken over 4 sloepen, dus reserveer op tijd om eventuele teleurstelling te voorkomen. Bij voorkeur kunt u reserveren via onze website.

Nee, voor onze boten is geen vaarbewijs vereist.

De sloepen van Bootverhuur Blitsaerd Haven zijn erg ruim; er kunnen maar liefst 8 personen op. Bekijk hier onze boten en de specificaties ervan.

Het is helaas niet toegestaan om huisdieren mee te nemen aan boord.

Op al onze sloepen is aan boord een vaarkaart aanwezig die voorzien is van verschillende vaarroutes door Leeuwarden en Friesland. Op deze vaarroutes is tevens een QR-code vermeld die u kunt scannen en zo wordt de route weergegeven in Google Maps.

Natuurlijk zijn er onwijs veel vaarroutes te bedenken die u kunt varen door Leeuwarden/Friesland. Op onze website hebben wij de volgende vier vaarroutes voor u opgesteld: Binnenstad Leeuwarden, Aldtsjerk, Grote Wielen en Dokkumer Ee. Het gebruikmaken van deze routes is wel op eigen risico!

Het is mogelijk om zwemvesten bij ons te huren. Via het reserveringssysteem kunt u aangeven hoeveel u er wilt huren.

Het is zeker toegestaan om uw eigen eten en drinken mee te nemen op de sloep. Zorg er dan echter voor dat de sloep aan het einde van de vaartocht dan wel weer netjes wordt ingeleverd.

Al onze sloep worden voor elke afvaart schoongemaakt.

Op de boten van Bootverhuur Blitsaerd Haven is het mogelijk om een zonnedek te maken. Er zijn hiervoor extra kussens opgeborgen op de boot en deze kunt u plaatsen, zodat u een ruim zonnedek heeft waar u heerlijk op kan liggen zonnen!

onze boten

Over reserveren

Erg makkelijk! U kunt via ons reserveringssysteem op de website kiezen welke dag en tijdsblok u wilt varen. Dit is zelfs kort van tevoren nog mogelijk. Vervolgens betaalt u online met een van onze betaalmogelijkheden, zoals IDEAL. Daarna ontvangt u een bevestiging van de reservering en daarnaast nog wat belangrijke informatie via e-mail.

Een schade aan een boot brengt vaak hoge kosten met zich mee. Om te voorkomen dat huurders onzorgvuldig met onze boten omgaan, brengen wij een borg in rekening. Op deze wijze kan ook de gemaakte schade (voor een gedeelte) worden betaald. 

De borg is €70 per boot.

Als u contant de borg betaalt, krijgt u deze direct weer terug nadat u terug bent van het varen en er geen schade geconstateerd is. Als u online via een van onze betaalmogelijkheden de borg betaalt, dan wordt deze binnen 12 uur teruggestort.

Het is mogelijk dat u zwemvesten huurt (€5 per stuk) of koelboxen (€7.50 per stuk). Deze opties kunt u aanvinken in ons reserveringssysteem.

Wij brengen de brandstofkosten in rekening. Voor een hele dag (8 uren) bedragen deze kosten €15 en voor een halve dag, dus een tijdsblok, (4 uren) bedragen deze brandstofkosten €10. Deze zijn al bij de totaalprijs inbegrepen.

In principe werken wij met tijdsblokken van 4 uren. Echter, als u korter/langer wilt varen of op een ander tijdstip dan die van het tijdsblok, kunt u telefonisch of per mail contact met ons opnemen. Dan kunnen we kijken naar een oplossing; vaak is er wel iets mogelijk!

Annuleren of wijzigen

Onder slechte weeromstandigheden valt: zware regenval, zicht van maximaal 50 meter, onweer of storm code oranje in de betreffende regio. In dat geval is het mogelijk om te annuleren zonder dat daar annuleringskosten aan verbonden zijn. Er dan kan in overleg een nieuwe datum worden afgesproken.

Bij annulering tot 48 uur voor de datum van aanvang van de huurperiode is de huurder 50% van de totale boothuur verschuldigd en vanaf 24 uur voor de datum van aanvang of indien de huurder niet komt opdagen, is huurder de volledige boothuur verschuldigd. Bij annulering vanaf 48 uur voor de datum van aanvang van de huurperiode is de huurder 25% van de totale boothuur verschuldigd. Het is echter ook mogelijk om een andere datum af te spreken en dan hoeft de huurder geen annuleringskosten te betalen.

De huurder van de sloep kan de sloep annuleren door een schriftelijke gedateerde of telefonische kennisgeving aan Bootverhuur Blitsaerd Haven. Hieraan zitten annuleringskosten verbonden. Echter, wij bieden ook de mogelijkheid om de datum te verplaatsen en dan hoeft de huurder geen annuleringskosten te betalen.

Veiligheid op het water

Als er harde wind is, dient u er rekening mee te houden dat het mogelijk moeilijker is om een sloep te besturen. Als u in de binnenstad vaart, hoeft deze wind niet een probleem te zijn. Het is bij harde wind echter aan te raden om niet op open water te gaan varen.

Het is erg makkelijk om onze sloep te besturen. Let hierbij echter op de volgende punten:

  • Remmen op het water duurt langer. Daarom is het verstandig om op tijd gas terug te nemen en de sloep eventueel in zijn achteruit te zetten;
  • De sloep reageert niet meteen op het sturen zoals een auto of fiets doet. Daarom is het verstandig om niet over te sturen, aangezien u dan gaat slingeren;
  • Een sloep heeft niet een roer, maar stuurt juist op de motor. Het is daarom aan te raden om altijd een beetje gas te geven als u een bocht maakt.

De belangrijkste vaarregels kunt u hier vinden. Denk hierbij onder andere aan het altijd rechts aanhouden tijdens het varen, altijd voorrang geven aan beroepsvaart, geen afval gooien in het water, rechts heeft voorrang op links en matig de snelheid bij afgemeerde boten in verband met de golfslag. 

Aankomst op locatie

Ons adres en de routebeschrijving vindt u in de menubalk onder ‘route en parkeren’.

Als u met uw fiets komt, kunt u die (op eigen risico) bij de haven laten. Indien u met de auto komt, is het niet toegestaan om in de wijk te parkeren. De auto dient u op de parkeerplaats bij Dierenartsenpraktijk Tolhuis Leeuwarden (Groningerstraatweg 377, 8923 EJ, Leeuwarden). Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 3 minuutjes lopen naar de haven waar de boot voor u klaarligt! Zie voor de route de menubalk ‘route en parkeren’.

Het is zeker niet moeilijk om op onze sloep te varen. U heeft een stuur in handen waar u de koers mee bepaalt. U moet er echter wel rekening mee houden dat een sloep wel langzamer reageert dan een auto of een fiets. Verder duurt het ook langer totdat een sloep afremt. Het is sowieso aan te raden om altijd goed vooruit en achteruit te kijken, rustig aan te doen en even te oefenen en wennen en dan komt het zeker wel goed! Tot slot is nog belangrijk om op te merken dat u geen risico’s op het water moet nemen, vooral niet met beroepsvaart. Deze grote boten kunnen immers lastig stoppen en manoeuvreren. Vaar dus NOOIT vlak voor zo’n groot schip langs.

Op onze boten is er geen schipper aan boord.

Indien de sloep na het varen niet in redelijk schone staat is ingeleverd, brengen wij €10,- schoonmaakkosten in rekening die we inhouden op de borg. Over het algemeen hanteren wij echter deze kosten niet; alleen in erge gevallen.

Tijdens het varen

De kans op schade is erg klein als u rustig in de bochten gaat en tijdig remt. Ook varen de sloepen niet extreem snel, dus de kans op een hele erge schade is klein. Als dit toch gebeurt, neem dan altijd telefonisch contact met ons op: 06 305 699 61. Iemand anders kan echter ook de oorzaak van de schade zijn! Noteer dan de gegevens van de tegenpartij, maak een paar foto’s en maak eventueel een situatieschets van wat volgens u de oorzaak is.

Het kan natuurlijk voorkomen dat u later terug bent dan de eindtijd; het is immers moeilijk in te schatten. Dit kan echter wel vervelend zijn voor de huurders die na u de sloep hebben gehuurd en op u moeten wachten. Neem dan in ieder geval telefonisch contact met ons op. Het hangt dan van de tijd af of wij hiervoor kosten in rekening brengen. In sommige gevallen is er niemand na u die de sloep nog wil huren, dan kunt u rustig uw tijd nemen. Het is daarom ook mogelijk om ons tijdens het varen te bellen om te vragen of u eventueel langer door kunt varen. Doe dit wel op tijd!

Nee, dit is niet mogelijk bij onze sloepen. Alle sloepen worden aan het begin van de dag volgetankt en met deze volle tank is het mogelijk om de hele dag te varen. Zo voorkomen we het risico dat de brandstof op raakt

Controleer of de volgende punten aan de orde zijn:

  • De vork is om de rode knop (dodemansknop);
  • De hendel staat in neutraal (het midden);
  • De hoofdschakelaar staat recht (dit is de rode sleutel rechts onderin de bestuurdersstoel);
  • Er is niet per ongeluk een stuk touw in de propeller van de motor gekomen.

Bekijk hiervoor ook onze instructies die zijn toegevoegd bij de kaarten op de boot, hierop staat dit ook vermeld.

Zie de onderstaande afbeelding. U dient het touw eerst eromheen te doen en dan zogenoemde 8’tjes te maken.

knopen
Bron:https://nl.wikihow.com/Een-boot-vastleggen