Wat te doen in Leeuwarden

Leeuwarden is in 2018 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. In deze hoofdstad van de provincie Friesland is er veel te bezoeken en bekijken: sfeervolle grachten, interessante musea, historische herenhuizen, vele winkels en restaurants en honderden monumenten. Voor een dagje uit is het dus de ideale stad! Zie hieronder een overzicht van de verschillende bezienswaardigheden in Leeuwarden.

wat te doen in leeuwarden

Blokhuispoort

De Blokhuispoort is een cultureel bedrijvencentrum in het centrum van Leeuwarden. Vroeger was dit echter een gevangenis! In deze oude gevangenis zijn winkeltjes gevestigd, bedrijven, een hostel en een Drink & Eet lokaal. Verder worden er culturele evenementen georganiseerd.

Bron: www.friesland.nl


wat te doen in leeuwarden

De Oldehove

De Oldehove is een van de belangrijkste symbolen van Leeuwarden geworden. In 1529 begon Jacob van Aaken met het bouwen van deze kromme, scheve en niet afgemaakte toren. Het was de bedoeling dat hij de oude Sint Vituskerk ging vervangen, maar dit is er nooit van gekomen. Tijdens het bouwen zakte de toren echter scheef. De bouw is in 1533 gestopt, maar is daarna ook niet meer hervat. De toren moest 120 meter worden en heeft bovendien dus nooit een bijzondere functie gehad.

Bron: www.oldehove.eu


wat te doen in leeuwarden

LOVE fontein

Bij het Station Leeuwarden is de zogenoemde LOVE fontein gevestigd. De fontein is ontworpen door Jaume Plensa en is een mistfontein. Er hangt daarom een hoge mistwolk waar bezoekers in rond kunnen dwalen. De fontein bestaat uit twee witte hoofden van een meisje en een jongen. Hun gezichten zijn naar elkaar toe gericht en hun ogen zijn dicht. Volgens Plensa dromen ze. Hij stelt “Voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes”.

Bron: www.keunstwurk.nl


wat te doen in leeuwarden

Fries Museum

Het Fries Museum is het bekendste museum van Leeuwarden. Hier kunt u alles leren over het water dat Friesland rijk is, de elf steden en het platteland, de plek van Friesland in de wereld en de zoektocht naar het typische Friese. Er zijn diverse tentoonstelling, workshops en u kunt meekijken met een Artist in residence. Tot slot is er nog een museumwinkel waar u een leuke souvenir met een Fries tintje kan kopen, zoals een bijzonder Friestalig Kinderboek.

Bron: www.friesland.nl


wat te doen in leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân

Zelf beleven en doen staat centraal in het Natuurmuseum Fryslân. Het museum kent vier verdiepingen met allerlei bijzondere planten en dieren, proefjes, spelletjes, opdrachten en andere verrassingen. Sinds kort kent het museum de zogenoemde OnderWaterSafari, waarbij u in een attractie een reist maakt door de onderwaterwereld van ons land!

Bron:www.natuurmuseumfryslan.nl


wat te doen in leeuwarden

Het Princessehof

Museum Het Princessehof is midden in de binnenstad gevestigd. Het is een 18de-eeuwse stadspaleis van de prinses van Oranje Nassau: Maria Louise van Hessen-Kassel, voorouder van onze Koning Willem-Alexander. Bovendien is de wereldberoemde graficus Escher geboren in dit pand. U kunt het museum binnenlopen via de tuin aan de groeneweg, welke grenst aan de Prinsentuin. In het museum zijn op de begane grond twee exposities, die een kijkje geven in het leven van deze twee bekende bewoners: Escher en de prinses van Oranje Nassau.

Bron: www.friesland.nl


wat te doen in leeuwarden

Groene Ster

De Groene Ster is een groot recreatiegebied van ongeveer 1000 hectare. Er zijn hier campings, strandjes, een golfbaan, een poldermolen en dierentuin Aqua Zoo. Hier kunt u ook heen varen met de sloep vanaf Bootverhuur Blitsaerd Haven en eventueel aanmeren om een wandeling te maken, te zwemmen of wat te eten! Reserveer hier uw sloep.

Bron: tripadvisor.nl


wat te doen in leeuwarden

Huis Van Eysinga

Het huis Van Eysinga is een herenhuis dat gebouwd is in de 18de eeuw voor Frans Julius Johan van Eysinga. Hij was kantonrechter van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Friesland. Sommige delen van het huis zijn echter nog ouder, zoals een paar kelders uit de late 16de eeuw. Huis Van Eysinga is nu opengesteld als Museumhuis. Het is nu mogelijk om het huis te bezoeken en te ervaren alsof u een van de bewoners bent. Zo mag u alle deuren en kasten openen en zitten op de meubels.

Bron: www.hendrickdekeyser.nl